Nasturcja, znana również jako Tropaeolum majus, jest rośliną ozdobną o żółtych lub pomarańczowo-czerwonych kwiatach, przypominających kaptury mnichów. Roślina jest jadalna i zawiera dużo witaminy C, ma właściwości antybakteryjne i poprawiające krążenie.
Nasturcja — jadalna roślina ozdobna
Wszystkie części rośliny są jadalne i mogą być stosowane jako dodatek do sałatek lub twarożku. Nasturcja może również służyć jako jadalna dekoracja, a strąki nasion można marynować w occie i soli, aby uzyskać smaczne kapary.
Pielęgnacja nasturcji wymaga stanowiska częściowo zacienionego do słonecznego z regularnym podlewaniem i odległością sadzenia 30 × 30 cm. Roślina jest odmianą wieloletnią i może być uprawiana w ogrodzie, na tarasie lub balkonie.
Ponieważ jest wrażliwa na mróz, najlepiej wysiewać ją dopiero w maju. Następnie można zbierać kwiaty i liście aż do jesieni. Najlepiej zbierać je rano, kiedy mają najwięcej aromatu.
Nasturcja — pochodzenie
Nasturcja ma swoje korzenie w Ameryce Południowej i Środkowej. Roślina pnąca uprawiana jest tu od wieków. Istnieją różne odmiany, które mają głównie czerwone, ale także żółte i pomarańczowe kwiaty oraz okrągłe, zielone liście. Najbardziej znanym gatunkiem jest nasturcja większa.
Ze względu na swój piękny wygląd nasturcja była przez długi czas popularna w Polsce jako roślina ozdobna i pnąca do ogrodu i na balkon. Jednak ze względu na swoje właściwości, nasturcja przyciąga również uwagę jako roślina lecznicza oraz jadalna.
Nasturcja jadalna — zastosowanie
Nasturcja jest jadalna — od łodygi po liście — a w szczególności bardzo smaczne są jej kwiaty. Ostry i pikantny smak przypomina rzeżuchę. Warto spróbować nasturcji w sałatce lub dodać kwiaty do ciasta makaronowego.
Najlepiej zbierać nasturcje zawsze świeże, ponieważ kwiaty i liście szybko więdną. Nasturcję można przechowywać w plastikowym pojemniku z wilgotną ściereczką w lodówce przez około 1 dzień.
Nasturcja właściwości — dlaczego warto spożywać roślinę?
Nasturcja jadalna jest stosowana jako roślina lecznicza głównie ze względu na zawarte w niej glikozydy oleju gorczycowego, które odpowiadają również za jej ostry smak. Działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wspomagają krążenie krwi. Nasturcja jest również bogata w witaminę C.